Dwa pozostałe rodzaje tłuszczu to tłuszcze nienasycone – tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze o nasyconym jednym wiązaniu. Taki rodzaj tłuszczu występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Tłuszcze takie, ponieważ mają charakter nienasycony, w temperaturze pokojowej pozostają płynne. Tłuszcze nienasycone występują wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego. Najczęściej spożywamy je pod postacią oleju roślinnego lub oliwy.

Tłuszcze wielonienasycone wydają się nie przyspieszać procesu starzenia naczyń tętniczych, wyniki wstępnych badań raczej nie potwierdzają, by tłuszcze te można było winić za zachorowania na nowotwory złośliwe. Zatem można je zaakceptować w diecie, nie są jednak wcale takie wspaniałe. Z kolei tłuszcze o nasyconym jednym wiązaniu okazują się być zdrowe. Tłuszcze o nasyconym jednym wiązaniu, w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, zmniejszają stężenie we krwi szkodliwego cholesterolu, zwiększają zaś stężenie tego dobrego – innymi słowy, podwyższają stężenie cholesterolu frakcji HDL, a zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL.

Wszystkie oleje roślinne zawierają trochę wszystkich rodzajów tłuszczu – tłuszcze wielonienasycone, nasycone i o wy syconym jednym wiązaniu – jednak w rozmaitych proporcjach. Na przykład oliwa z oliwek zawiera więcej tłuszczów o wysyconym jednym wiązaniu, niż niemal wszystkie pozostałe oleje, wciąż jednak ma i tłuszcze nasycone i wielonienasycone. Na drugim końcu tej skali można umieścić olej palmowy i olej kokosowy, które mają niewiele tłuszczu o wysyconym jednym wiązaniu, a w gramie substancji zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż gram czerwonego mięsa. Pomiędzy tymi skrajnościami mieści się olej kukurydziany, olej sojowy i inne oleje roślinne. Są one bogate przede wszystkim w tłuszcze wielonienasycone. Olejem o największym stosunku tłuszczów nienasyconych do nasyconych jest olej canola (rzepakowy). Poza oliwą z oliwek, olej canola ma najwyższą zawartość tłuszczów o nasyconym jednym wiązaniu i najmniejszą zawartość tłuszczów nasyconych.

Oliwki i oliwa z oliwek to podstawowe źródło tłuszczów o wysyconym jednym wiązaniu. Bogaty w taki rodzaj tłuszczu jest także owoc avocado, w którym także obficie występują włókna roślinne, beta-karoten, potas: jest to także jedno z nielicznych źródeł witaminy E. Jeśli masz ochotę na coś tłustego, zdecyduj się na avocado. Pamiętaj jednak, że jeden owoc avocado może pokryć aż jedną trzecią całego dobowego zapotrzebowania na tłuszcz, ponieważ jedna sztuka zawiera niemal 20 gramów tłuszczu. Odmiana florydzka avocado – aficionado – nie ma tak delikatnej, kremowej konsystencji co avocado kalifornijskie, jednak zawiera znacznie mniej tłuszczu. Kiedy kupujesz tłuszcz roślinny, kupuj zawsze oliwę z oliwek albo olej canola. Używaj ich jednak z umiarem bo, jak każdy tłuszcz, tuczą.

Podsumowując: unikaj tłuszczów nasyconych, fatalne są tłuszcze sztucznie utwardzane, można zaakceptować tłuszcze wielonienasycone w diecie, zdrowe zaś są tłuszcze o wysyconym jednym wiązaniu.

Leave a Reply

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archiwa