Spośród wszystkich rodzajów tłuszczów najgorsze są tłuszcze nasycone. Pamiętaj, że powinieneś się od nich trzymać z daleka. Huszcze nasycone występują w czerwonym mięsie, pełnotłustych produktach nabiałowych, w oleju palmowym i kokosowym oraz, w mniejszej ilości, w drobiu i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Udało się wyraźnie powiązać przyspieszenie procesów starzenia naczyń tętniczych ze spożyciem tłuszczów nasyconych i ich bliskich krewniaków, tłuszczów sztucznie utwardzonych. Żaden z innych elementów diety nie ma tak silnie negatywnego działania. Potwierdzono to w badaniu, w którym przez dwadzieścia pięć lat obserwowano grupę ludzi i oceniano przez ten czas ryzyko zgonu i wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Również i w innych badaniach stwierdzono wyraźną korelację pomiędzy częstością chorób układu sercowo-naczyniowego a spożyciem tłuszczów nasyconych.

Dieta bogata w tłuszcze nasycone przyspiesza odkładanie się w ścianie naczynia tętniczego płytki miażdżycowej, co stanowi pierwszy etap powstawania choroby tętnic i procesów starzenia się naczyń tętniczych. Huszcze nasycone uruchamiają ciąg zdarzeń, którego efektem jest zwiększenie się we krwi stężenia cholesterolu frakcji LDL. Jedynie 20% cholesterolu pochodzi z pożywienia. Pozostała część powstaje w wątrobie z tłuszczów nasyconych i tłuszczów sztucznie utwardzonych. Spożycie tłuszczu nasyconego, nie cholesterolu, jest tym czynnikiem dietetycznym, który wywołuje największy wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Z nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych wiąże się także zwiększenie we krwi stężenia trójgliceiydów, inaczej mówiąc, zwiększa się stężenie tłuszczu we krwi. Wyraźnie potwierdzono, że z wyższymi stężeniami trój glicerydów we krwi wiąże się przyspieszone starzenie naczyń tętniczych.

Leave a Reply

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archiwa