Czy spożywanie tłuszczów nasyconych postarza też organizm na inne sposoby? Tak. Mimo że związek pomiędzy spożyciem tłuszczu a zachorowaniem na nowotwór złośliwy pozostaje niejasny, w kilku badaniach potwierdzono, że taki związek istnieje i jest wyraźny. Niektórzy eksperci szacują, że aż jedna trzecia wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe może mieć związek z błędami dietetycznymi. A czołowym winowajcą wydają się być tłuszcze nasycone. W jednym z najnowszych badań Iowa Women ‚s Health Study stwierdzono, że kobiety po okresie przekwitania, u których rozpoznano raka sutka, żyją przeciętnie dłużej, jeśli są szczupłe i odżywiają się dietą z niewielką zawartością tłuszczów nasyconych. W innych badaniach klinicznych także zauważono związek między wysokim spożyciem tłuszczu a podwyższonym ryzykiem zachorowania na inne rodzaje nowotworów złośliwych (w tym raka płuc, chłoniaka, raka jajnika i gruczołu krokowego].

Amerykańska Agencja do Spraw Żywności i Leków (FDA) wydała zarządzenie, zgodnie z którym na produktach spożywczych powinna widnieć informacja o zawartości tłuszczów nasyconych. Wiele firm reklamuje obecnie swoje towary jako „produkty o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych”. Okazuje się jednak, że nie tylko ten rodzaj tłuszczu jest niezdrowy, równie niezdrowe, o ile nie gorsze, są tłuszcze sztucznie utwardzane.

Leave a Reply

Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Archiwa