Myszy były karmione bez ograniczeń granulkami NAFAG [Gossau, Szwajcaria) i trzymane po 4-10 sztuk w klatkach, znajdujących się w klimatyzowanych pomieszczeniach w temperaturze 22°C. Oświetlenie, standardowe fluorescencyjne źródło światła (Philips TLD 36W/84), było włączane i wyłączane zawsze o stałej porze. Melatonina, rozpuszczona w etanolu, była podawana myszom w wodzie pitnej podczas fazy ciemności, trwającej od godziny 18 do 8.30 (10 mg/ml wody z kranu, 0.01-procentowy roztwór etanolu). Butelki z roztworem melatoniny oraz roztworem podawanym grupie kontrolnej (jedynie etanol) były zabierane o godzinie 8.30, a wstawiane do klatek ponownie o godzinie 18. Między godziną 8.30 a 18 zwierzęta nie dostawały żadnej wody do picia. Ważono je indywidualnie w regularnych odstępach czasu, by ocenić, czy obserwowane zmiany wiążą się z przyjmowaniem pokarmu.

Szyszynki przeszczepiano od młodych dawców do grasic starych biorców. „Młode” szyszynki uzyskiwano z myszy w wieku 34 miesięcy, po zakończeniu okresu dojrzewania. Syngeniczni biorcy, „starzejące się” myszy w jednakowym wieku i jednej płci, byli trzymani w klatkach po 3-7 sztuk. Przygotowywano je do operacji i analizowano w grupach (por. tabela 112), Zmiany masy ciała zwierząt z przeszczepionymi szyszynkami oraz grupy kontrolnej były rejestrowane w odstępach miesięcznych.

Dawcy byli zabijani przez zwichnięcie kręgosłupa szyjnego. Następnie usuwano fragment czaszki, do którego przylega szyszynka, i zanurzano go w ochłodzonej pożywce TC 199, zawierającej penicylinę i streptomycynę. Małymi nożyczkami starannie wypreparowywano szyszynkę i oddzielano in situ razem z otaczającymi ją błonami, których zachowanie sprzyja unaczynieniu przeszczepu.

Leave a Reply

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archiwa