Jak więc zachować właściwą równowagę? Czy do programu redukcji prawdziwego wieku powinieneś włączyć picie alkoholu w umiarkowanych ilościach? A może niektórzy ludzie nie mogą pić alkoholu nawet w umiarkowanych ilościach, być może w ogóle nie powinni pić?

Po pierwsze – efekt odmładzający spożycia alkoholu w umiarkowanych ilościach ujawnia się dopiero u osób, które osiągnęły wiek, gdy zwiększa się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – czyli po ostatniej miesiączce u kobiet i w wieku czterdziestu – pięćdziesięciu lat u mężczyzn. Po wtóre, efekt ten można stwierdzić tylko u niektórych ludzi. Zatem, powinieneś dobrze ocenić stopień ryzyka i dobrze przemyśleć, czy warto wprowadzić picie alkoholu w umiarkowanych ilościach do Osobistego Planu Redukcji Prawdziwego Wieku. Poza tym powinieneś ocenić, czy istotnie spożywasz alkohol w umiarkowanych ilościach, wziąć pod uwagę własne tło dziedziczne i społeczne uzależnienia od alkoholu, wystąpienia chorób wątroby lub nowotworu złośliwego.

Związek pomiędzy spożyciem alkoholu a spowolnieniem tempa starzenia się naczyń tętniczych – tak zwany efekt wina czerwonego – dostrzeżono po raz pierwszy we Francji. Na południu Francji, gdzie dieta obfituje w ciężkie i tłuste sery żółte, masło, czerwone mięsa, stwierdzano zastanawiająco niską zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego. Była ona wyraźnie niższa od spodziewanej. Naukowcy wkrótce postawili hipotezę tłumaczącą to zjawisko. Stwierdzili, że za ten efekt ochronny odpowiedzialne jest czerwone wino, które chroni naczynia tętnicze przed fatalnymi efektami spożywania pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone, przed odkładaniem się tłuszczu w ścianie tętnic i powstawaniem płytki miażdżycowej. Nowsze prace wskazują jednak, że nie tylko czerwone wino wywiera taki ochronny wpływ, ale że wszystkie rodzaje alkoholu chronią nasz organizm przed postępem starzenia się tętnic. Jeśli przeanalizujemy wpływ odmładzający na organizm, to się okaże, że wszystkie napoje alkoholowe wydają się wywierać podobny efekt: 120 ml wina wywiera taki sam efekt, jak puszka piwa lub pięćdziesiątka alkoholu osiemdziesięcioprocentowego. Regularne picie alkoholu w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego aż o trzydzieści procent, dzięki czemu możemy stwierdzić, że odmładza o 1.9 roku (zapoznaj się z tabelą 10.2).

Jak alkohol opóźnia lub odwraca procesy starzenia się naczyń tętniczych?

Nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi na tak sformułowane pytanie. Alkohol wydaje się przeciwdziałać powstawaniu skrzepów poprzez hamowanie agregacji płytek, co oznacza, że płytki krwi nie zlepiają się już tak szybko. Alkohol wydaje się także hamować procesy oksydacji tłuszczu (utlenianie), dzięki czemu zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej w ścianie naczynia tętniczego. Sprzyja dobrej kondycji śródbłonka naczyniowego. Śródbłonkiem nazywamy warstwę komórek, które tworzą wewnętrzną wyściółkę naczynia krwionośnego. Od stanu tych komórek zależy prawidłowy przepływ krwi przez światło naczynia. Mimo że niektóre napoje alkoholowe wydają się nieco skuteczniej działać, to okazuje się, że wszystkie one chronią do pewnego stopnia przed postępem miażdżycy. Sprawiają, że wzrasta stężenie we krwi cholesterolu frakcji HDL (tego dobrego). Picie czerwonego wina, prawdopodobnie ze względu na występowanie flawonoidów w skórce winogrona (patrz – rozdział 8.), może przynosić jeszcze jakieś dodatkowe korzyści. Flawonoidy to substancje pochodzenia roślinnego, które chronią przed efektami utleniania i pełnią role wymiataczy wolnych rodników, substancji przyspieszających tempo starzenia się naczyń tętniczych i układu odpornościowego.

Leave a Reply

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Archiwa