Jedzenie śniadań odmłodzi także układ krążenia i immunologiczny. Nie wiemy dokładnie, czemu tak się dzieje, jednak istnieje już parę teorii. Po pierwsze, mówi się, że produkty zbożowe zawierają duże ilości włókien roślinnych, a włókna roślinne zapobiegają starzeniu się naczyń tętniczych poprzez hamowanie odkładania się tłuszczu w ścianie naczyniowej. Poza tym, wysokie spożycie włókien roślinnych chroni przed zachorowaniem na nowotwory złośliwe. Przeciętny

Amerykanin spożywa wraz z dietą 12 gramów włókien roślinnych, jeśli jednak zwiększy się to spożycie do 25 gramów dziennie, można odmłodzić własny organizm aż o trzy lata. Po wtóre, do produktów zbożowych często dodaje się witaminy. W czasie śniadania jemy wiele niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych, na spożycie których w czasie reszty dnia może już nie być okazji. Śniadanie jest jeszcze ważniejsze dla tych z nas, którzy jedzą mało owoców i warzyw w ciągu dnia i którzy nie stosują regularnej suplemen- tacji. Inne typowe pokarmy konsumowane w czasie śniadania (wzbogacane soki owocowe, jogurt i owoce] także zawierają niezbędne dla życia składniki odżywcze, między innymi witaminę C, witaminę D i wapń.

Leave a Reply

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Archiwa