Cholesterol jest nie tylko produkowany przez organizm ludzki – znajduje się w jajkach, mięsie i innych produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest wytwarzany z tłuszczów nasyconych, zawartych w dużych ilościach w mięsie i produktach mlecznych. Niewielki procent ludzi ma wadę genetyczną, powodującą, że ich komórki produkują za dużo cholesterolu – schorzenie to zwane jest wrodzoną hipereholesterolemią. Badania wykazują, że ludzie o wysokim poziomie cholesterolu we krwi mają skłonność do spożywania pokarmów bogatych w tłuszcze: faktem jest. że zmniejszenie ilości spożywanego tłuszczu pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Przywrócenie właściwego poziomu cholesterolu możliwe jest także za pomocą teków.

Badania dowodzą, że osoby z bardzo niskim poziomem cholesterolu są bardziej podatne na raka i – co jeszcze bardziej zaskakujące – częściej popełniają samobójstwo. Nikt nie wie, jaki zachodzi związek między cholesterolem a rakiem, niektórzy naukowcy podejrzewają jednak, że rak może spowodować spadek poziomu cholesterolu. Skąd wzięła się korelacja pomiędzy niskim poziomem cholesterolu a samobójstwem, jest całkowitą tajemnicą.

W Stanach Zjednoczonych „norma” poziomu cholesterolu oznacza wartości pomiędzy 120 a 220 mg/100 ml krwi. Wszystko powyżej 200 mg/100 ml może zwiększać ryzyko choroby serca, choć oczywiście istnieją jeszcze inne chorobotwórcze czynniki. Ważniejsza jest proporcja pomiędzy dwoma typami cholesterolu – HDL (lipoproteidu wysokiej gęstości) i LDL (lipoproteidu małej gęstości). W ostatnich latach HDL zyskało sobie opinię „dobrego” cholesterolu, ponieważ przenosi cholesterol do wątroby, gdzie jest wydzielany do żółci. Innymi słowy – usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu. LDL natomiast zyskało opinię „złego” cholesterolu, ponieważ jest nośnikiem cholesterolu we krwi. W idealnym przypadku stosunek pomiędzy ogólną ilością cholesterolu a HDL nie powinien być wyższy niż 6 do 1.

Leave a Reply

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Archiwa