Mimo iż dobrze znane są problemy zdrowotne związane z nadmierną masą ciała, ponad 40% mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia cierpi na znaczącą nadwagę. Oznacza to, że ich masa ciała przekracza o ponad 20% idealną masę ciała i że ich wskaźnik BMI przekracza 27.8. Pięćdziesiąt dwa procent kobiet po pięćdziesiątce i 41% kobiet po sześćdziesiątce cierpi na znaczącą nadwagę: oznacza to, że masa ich ciała o 20% przekracza idealną masę ciała i że BMI wynosi ponad 27.3. W 1960 roku mniej niż jedna czwarta Amerykanów cierpiała na dużą nadwagę, teraz jest to już jedna trzecia populacji. Od roku 1980 do roku 1990 masa ciała przeciętnego Amerykanina (z uwzględnieniem poprawki na wzrost) wzrosła o 3.5 kilograma.

Jaki czynnik można obarczyć główną odpowiedzialnością za ten wzrost wagi? Niektórzy naukowcy upierają się przy twierdzeniu, że źródło otyłości leży w tym, co jemy. Decydujemy się na dietę bardzo wysoko kaloryczną, w której obficie występują tłuszcze nasycone i sztucznie utwardzone, w której dużo jest cukru, mało zaś włókien roślinnych i substancji odżywczych. Inni z kolei twierdzą, że za otyłość odpowiada predyspozycja genetyczna. Jeszcze inni sądzą, że otyłość naszego społeczeństwa można powiązać z siedzącym trybem życia w połączeniu z nadmiarem i różnorodnością łatwo dostępnego pożywienia. I właśnie dlatego się przejadamy. Ja uważam, że problem jest złożony. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę czynnik genetyczny, to i tak musimy przyznać, że jadamy za dużo i rzeczy niewłaściwe. Dodatkowo, nie jesteśmy w wystarczającym stopniu aktywni fizycznie, przede wszystkim unikamy ćwiczeń, które sprzyjają wzmocnieniu siły mięśniowej.

Leave a Reply

Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Archiwa