Ostatnio mówi się, że cynk chroni przed efektami utleniania oraz poprawia odpowiedź układu odpornościowego. Jeśli nie jesteś wegetarianinem lub i jeśli nie odżywiasz się według diety z wieloma ograniczeniami, to prawdopodobnie wraz z pokarmem otrzymujesz wystarczające dawki cynku. Cynk występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, można go jednak także znaleźć w orzechach, warzywach strączkowych i wzbogacanych produktach zbożowych. Bardzo bogate w cynk są skorupiaki morskie. Jest to pierwiastek niezbędny dla syntezy DNA i RNA (kwasu rybonukleinowego), zatem odgrywa ważną rolę w procesach podziału komórkowego-

Rzadko spotyka się stany niedoboru cynku. Nie polecam przyjmowania go, podobnie jak nie radzę stosowania suplementacji i innych pierwiastków śladowych. Mimo że niedobór cynku może stwarzać najrozmaitsze problemy, sztuczne podwyższanie zawartości cynku w organizmie nie przynosi korzyści, a prawdopodobnie jest nawet szkodliwe. Przykładowo – przy zbyt wysokim poziomie cynku zostaje zaburzone działanie innego niezbędnego pierwiastka śladowego – miedzi. Podobnie jak w przypadku większości innych substancji mineralnych, cynk przyjmowany w zbyt dużych ilościach może działać toksycznie, jego nadmiar może uszkadzać układ immunologiczny. Nie przyjmuj więcej niż 30 mg tego pierwiastka na dobę. Ilość niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mężczyzny to 15 mg, dla kobiety 12 mg. Jeśli, na przykład, przyjmujesz codziennie 50-75 mg cynku, może dojść do obniżenia stężenia frakcji HDL cholesterolu (tego zdrowego), a przecież nie chcesz, by tak się stało.

Ostatnio zwrócono baczniejszą uwagę na cynk i jego rolę w leczeniu przeziębienia. W jednym z badań stwierdzono, że ssanie tabletek z cynkiem może łagodzić objawy przeziębienia: brak jest jeszcze potwierdzenia tej obserwacji. Wciąż czekamy na nowe dane.

Leave a Reply

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archiwa