Cukrzyca typu I często jest zwana cukrzycą młodzieńczą, zaczyna się zwykle w dzieciństwie. Jej przyczyną jest nie wytwarzanie przez organizm insuliny, hormonu niezbędnego do przetwarzania cukru pochodzącego z pożywienia i koniecznego do utrzymania prawidłowego stężenia cukru we krwi. Pacjent z tego rodzaju cukrzycą musi przede wszystkim wstrzykiwać sobie sztuczną insulinę zastępującą ten hormon, którego organizm pacjenta nie jest już w stanie wyprodukować. Uważne nadzorowanie poziomu glukozy we krwi, odżywianie się prawidłowo zbilansowaną dietą, ćwiczenia fizyczne i wreszcie właściwe dobieranie dawek insuliny sprawiają, że stężenia cukru we krwi utrzymują się w granicach normy i nie dochodzi do powstania w organizmie szkód.

Cukrzyca typu II, czyli cukrzyca dorosłych, najczęściej pojawia się po czterdziestym roku życia, często później. Choroba ta powstaje wówczas, gdy komórki ciała przestają być wrażliwe na insulinę. Receptor dla insuliny znajdujący się na powierzchni komórki przestaje reagować na cząsteczkę insuliny, która niesie wiadomość, że komórka powinna zająć się przetwarzaniem glukozy. Ostatecznie stężenia cukru we krwi są wysokie. Cukrzyca typu II dotyka najczęściej osoby otyłe. Chociaż mechanizm tego zjawiska pozostaje niejasny, wydaje się, że nadmierna waga upośledza zdolność organizmu do poprawnego metabolizowania cukru. Cukrzyca typu II występuje u 10-15% ludzi po czterdziestym piątym roku życia, a w niektórych grupach jest znacznie częstsza niż w innych, co dowodzi jej genetycznych uwarunkowań. Na przykład – czarni mieszkańcy Ameryki, szczególnie kobiety, są znacznie bardziej podatni na tę chorobę. Okazuje się, że jedna czwarta czarnych Amerykanów po pięćdziesiątym czwartym roku życia cierpi na cukrzycę typu II. Wśród niektórych Indian zamieszkujących Stany Zjednoczone częstość występowania cukrzycy typu II sięga osiemdziesięciu procent. Jednak w większości przypadków przyczyną ujawnienia się choroby jest splot czynników dziedzicznych i trybu życia. Około dziewięćdziesięciu procent ludzi zapadających na cukrzycę typu II cierpi na nadwagę, większość z nich nie przestrzega zdrowej diety, nie ćwiczy, a oba te czynniki pogarszają przecież przebieg choroby. Jeśli dbasz o „utrzymanie młodości”, zmniejszasz zarazem ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, niezależnie od tego, jakie geny odziedziczyłeś (zapoznaj się z tabelą 12.4).

Leave a Reply

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Archiwa